Kāpēc ķiploki ziemā slikti glabājas: instrukcija bez ūdens un mītiem

Jau ziemas vidū, bet daudzi dārzkopji pat agrāk, ar sarūgtinājumu atklāj, ka sagatavotie ķiploki ir kļuvuši nelietojami. Kāds ir cēlonis to sliktajai saglabāšanās spējai un kā izvairīties no vilšanās? Izpētīsim to detalizēti.

No kā atkarīga ķiploku uzglabāšanās spēja

Ķiploku spēja ilgi glabāties lielā mērā ir atkarīga no novākšanas termiņiem. Ziemas uzglabāšanai der gan vasaras, gan ziemas šķirnes, taču ziemas ķiploki glabājas sliktāk – tos labāk izmantot vispirms.

Kā noteikt gatavību novākšanai

Ķiplokiem, kas neveido ziednešus (vasaras ķiplokiem): Signāls ir padzeltējušas un nogulušas apakšējās lapas. Līdz šim brīdim sīpoli jau ir pilnībā izveidojušies.

Ķiplokiem, kas veido ziednešus (ziemas ķiplokiem): Nogatavošanās pazīmes ir:

Lapu galotņu dzeltēšana.

Stublāja apakšējās daļas brūnēšana.

Sīpolu augšanas pārtraukšana.

Svarīgi! Nedrīkst pieļaut ķiploku pārgatavošanos uz lauka: vairumam šķirņu šajā gadījumā nokrīt virsējās apvalkātas zvīņas, daiviņas atkailinās, un sīpoli izjūk. Šādu ražu viegli bojā kaites, un tā nav piemērota ilgstošai uzglabāšanai. No otras puses, arī nenobrieduši ķiploki nav derīgi – to sīpoli ir irdeni un neblīvi.

Papildu faktori, kas ietekmē uzglabāšanos

Papildus novākšanas termiņiem, uzglabāšanās spēju ietekmē arī:

Ārējo zvīņu skaits (labāk glabājas sīpoli ar trim un vairāk zvīņām);

Daiviņu skaits (šķirnes ar daudzām daiviņām glabājas labāk nekā tās, kurām daiviņu ir maz).

Pareiza sagatavošana uzglabāšanai

Žāvēšana. Ķiplokus sasien buntēs vai bizēs līdz 1 kg un pakar zem nojumes ar labu ventilāciju. Process ilgst 20–25 dienas. Gatavību nosaka tā: sausa galviņa, saspiežot, sadalās daiviņās.

Kārtošana. Pirms glabāšanas izbrāķē:

irdenas galviņas;

izdīgušos ķiplokus;

tos, kuru daiviņas ir atsegtas līdz mīkstumam;

sapuvušas un bojātas galviņas.

Lasi vēl: Šiks uzkodas variants no pašas lētākās gaļas: katru gadu gatavoju svētku galdam — pazūd acumirklī, mana firmas recepte

Efektīvi uzglabāšanas veidi

VIDEO:

„Siltais” veids (16–20 °C). Ķiploki glabājas pieņemami, taču kļūst mazāk blīvi un zaudē svaru, jo izžūst.

Padoms: sēklai paredzētos ķiplokus uzglabājiet „siltajā” režīmā, bet 1–2 mēnešus pirms stādīšanas pārvietojiet telpā ar temperatūru 3–4 °C.

„Aukstais” veids (−2…0 °C, mitrums 70–75 %). Ļoti laba uzglabāšanās; pavasarī stādītie ķiploki aug ātrāk, taču galviņas izveidojas mazākas.

Sīpolu mizās. Ziemas ķiplokus pārber ar sausām sīpolu mizām un ievieto auduma maisiņos. Tos pakar vēsā vietā. Līdzīgi var izmantot arī sausas skujas vai zāģu skaidas.

Ar sakņu apdedzināšanu. Sagatavotajām galviņām saknes uzmanīgi apdedzina virs sveces liesmas. Šādi ķiploki līdz vasarai neizžūst, taču vairs neder stādīšanai.

Parafīna apvalkā. No izžuvušām galviņām noņem virsmizu, saīsina kātiņu līdz 3 cm un iemērc galviņas (ne kātiņu!) siltā parafīnā (250 g parafīna uz ~100 galviņām). Aizsargkārta nodrošina lielisku saglabāšanos jebkuros apstākļos.

Alternatīvās sagatavošanas metodes

Ja daļa ražas novākšanas laikā ir bojāta, to var pārstrādāt:

Žāvēšana un malšana. Daiviņas nomizo, sagriež plānās šķēlēs un žāvē 60 °C temperatūrā (uz sieta virs plīts vai atvērtā cepeškrāsnī). Izžuvušās šķēles samaļ un samaisa ar smalku sāli vienādās proporcijās. Uzglabā istabas temperatūrā.
Svarīgi: nepietiekama žāvēšana radīs lipīgu masu, nevis pulveri.

Sālīšana. Daiviņas liek stikla burkās un bagātīgi pārkaisa ar sāli. Ja ķiploki ir smalki sagriezti, sāls daudzumu var samazināt.

Kāpēc ķiploki dobē dzeltē — mūžīgās problēmas cēloņi

Svarīgi uzglabāšanas noteikumi

Izolācija no citiem dārzeņiem. Sīpolus un ķiplokus nedrīkst glabāt vienā telpā ar dārzeņiem, kuriem nepieciešams augsts mitrums.

Kvalitātes kontrole. Uzglabāšanai neder ķiploki ar kaites pazīmēm. Ja kaut vienai daiviņai ir tumši plankumi, jāizmet visa galviņa.

Taras izvēle. Der kastes, maisi no rupja auduma, neilona zeķes, kā arī ķiploku vainagi un bizītes.

Lasi vēl: Horoskops 2026. gadam visām zodiaka zīmēm no šova “Ekstrasensu cīņas” zvaigznes Kažettas Ahmetžanovas

Ievērojot šos ieteikumus, ķiploku ražu varēsiet saglabāt līdz nākamajai sezonai bez zudumiem.